Rakennusperinnön hoito on kulttuuriteko



Rakennusperinnön hoito ja korjaus on kulttuuriteko.  Suomessa periaatteena on, että jokainen yksityishenkilö pitää huolen omistamastaan kiinteistöstä. Asia selvä. Tilanne muuttuu minusta oleellisesti, jos kiinteistö on todettu suojelukohteeksi tai ainakin merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Silloin osavastuu kunnossapidosta siirtyy mielestäni yhteiskunnalle.



Yksityisomistuksessa olevaan vanhaan rakennusperinnön hoitoon ja korjaukseen on jo vuosien ajan ollut saatavilla valtiolta taloudellista tukea. Myönnetyn tuen määrä per hakemus on ollut keskimäärin muutamia tuhansia euroja. Tukea voi saada enintään 50 % kustannuksista. Vuosihuolloksi katsottavaan korjaukseen ei tukea saa. Vanhan huoltaminen ja korjaaminen vaatii erityistä ammattitaitoa, tarkkuutta ja huolellisuutta. Modernin korjausvaihtoehdon käyttö saattaa aiheuttaa vanhojen rakennusten alkuperäisen olemuksen menettämisen. 

Suomessa on yksityisomistuksessa rakennuksia, joilla on tärkeä historiallinen tehtävä kertoessaan menneiden sukupolvien rakennustaidosta, maataloudesta ja muista elinkeinoista sekä ympäristöstä.


Rakennusperintö ja rakennusten ympäristö ja esineistö on
sekä omistajasuvun että alueen yhteistä historiaa.  

Jotta tärkeä historiallinen rakennusperintömme säilyisi, olisi rakennusperinnön hoitoon kiinnitettävä viimeistään nyt enemmän huomiota. Muutama vuosikymmen sitten moni talonpoikaisrakennus sai väistyä modernin rakentamisen tieltä. Kaupungistumiseen eivät suunnittelijoiden mielestä vanhat talonpoikaistyylin rakennukset sopineet. Sama suuntaus levisi maaseudullekin. Osa säilytti vanhan rakennuksen uuden rinnalla, mutta asumiseen se ei enää kelvannut. Osa kunnioitti edellisten sukupolvien työtä pitämällä huolta vanhoista rakennuksista. Vallalla oli käsitys, että vanhaa ei kannata korjata. Kuinka väärässä silloin oltiinkaan! 

Olisiko Suomen itsenäisyyden juhlavuonna aika nostaa historiallinen rakennusperintömme sille kuuluvaan arvoonsa?





Euroopan neuvoston ja Euroopan komission yhteinen ohjelma "European Heritage Days" on jälleen käsillä. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 26.8.-10.9.2017.



Hyviä tutustumisretkiä kulttuuriperintöömme!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeile Lapin puikulaa!

Nomen est omen

Tornionlaaksonruusu