Kalevalan päivänä juhlitaan suomalaista kulttuuria
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta kansalliseepoksemme Kalevalan julkaisemisesta. Kajaanilainen Elias Lönnrot teki kulttuuriteon runonkeruumatkoillaan. Näin yhden ihmisen työ nosti suomen kielen ja kulttuurin täysin uuteen asemaan. Kansakuntana tiedostimme rikkaan äidinkielemme ja sen perinnön.
Kalevala on pitänyt asemansa. Kalevalan innoittamana syntyi Kalevalaisten Naisten Liitto, jonka tarkoituksena oli kunnioittaa suomalaista naista. Nyttemmin liitto edistää suomalaista kulttuuria. Kalevalaisten Naisten Liitto on toiminut vuodesta 1955 alkaen. Liitto perusti Kalevala Korun, joka on kehittynyt arvostetuksi korubrändiksi. Tämänkin järjestön taustalla oli yksi ihminen, voimakastahtoinen visionääri, kirjailija Elsa Heporauta. Viime aikoina Kalevalaisten Naisten Liitto on tullut tunnetuksi mm. kansallispukujen tuuletuspäivästä, jonka tarkoitus on edistää kansallispukujen käyttöä.
Kalevalan vaikutus näkyy kaikilla taiteen aloilla Akseli Gallen-Kallelasta tämän päivän rock-lyriikkaan. Yhtyeistä mainittakoon Piirpauke ja Amorphis. Kalevalainen runolaulu on voimissaan. Kirjallisuudesta tulee mieleen Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala. Sarjakuviakin on julkaistu.
Moni kantaa Kalevalaa mukanaan omassa nimessään. Nimen alkuperää ei aina välttämättä tiedosteta. Myös pankkien, liikelaitosten ja erilaisten tuotteiden nimissä käytetään Kalevalasta tuttua nimistöä. Tuttuja tuotenimiä ovat mm. Aino ja Sampo. Aino-nimisiä tuotteita löytyy tiskiharjasta jäätelöön. Sampo oli aiemmin pankin nimi, nykyään tulitikkumerkki.
Kalevalasta on saatu monenlaista oppia. Kalevalainen jäsenkorjaus ammentaa kansanparannusperinteensä nimensä mukaan Kalevalan kuvakielestä.
Kalevala on käännetty useille kielille. Kansalliseepoksemme herättää ihailua eri puolilla maailmaa.
Mitä Kalevala tuo Sinun mieleesi?
Malja Kalevalalle ja suomalaiselle kulttuurille!
Hyvää Kalevalan päivää 28.2.2019!
Kommentit
Lähetä kommentti