Seuraako kehitystä aina taantuma?

Seuraako kehitystä aina taantuma? Tämä kysymys tuli mieleeni katsellessani muinaisen Egyptin hautakaivauksista kertovaa moniosaista televisiosarjaa. Monesta hautakammiosta on löydetty upeita seinämaalauksia ja arvokkaita esineitä, joita vainajan on katsottu tarvitsevan matkalla tuonpuoleiseen. Moni oman aikansa kukoistanut kulttuuri on kuitenkin kadonnut tai hävinnyt. Osa jälkiä jättämättä. Vastauksia kulttuurien tuhoutumiseen on haettu luonnonilmiöistä, vieraan vallan invaasiosta, sairauksista ja niin edelleen. 

Myös meidän aikamme vaatii jatkuvaa kehitystä teknologiassa, terveydenhoidossa ja  digitalisaatiossa muutamia mainitakseni. Onko jossain raja, jonka jälkeen alkaa taantuma ja nykyisen maailmanjärjestyksen alamäki? Aiheutammeko taantuman itse vai aiheuttaako sen ulkopuolinen tekijä? 

Minusta tuntuu aina silloin tällöin, että on vaikea pysyä kehityksen mukana. Ehkä jollakulla teistä blogini lukijoista on samanlainen tunne. Ihminen tarpeineen ei ole muuttunut viimeisten satojen vuosien aikana juurikaan. Elinikä on pidentynyt monipuolisemman ravinnon ja kehittyneen terveydenhoidon ansiosta. Lukutaito ja sitä kautta sivistyksen taso on noussut. Miten pitkälle ihmiskunta kehittyy? Mitä on vielä keksimättä? Vai alkaako myös länsimaisen kulttuurin rappeutuminen ennen pitkää?  Joku on sitä mieltä, että viitteitä rappeutumisesta tai taantumisesta on jo näkyvissä. Maailmanlopun profeettoja on aina ollut. 

Joka tapauksessa ihmiskunnalla on aiempaa enemmän haasteita ratkaistavana. Toivottavasti onnistumme edes osittain. Nälänhädän, köyhyyden ja sairauksien vähentäminen sekä koulutuksen lisääminen ovat listan kärjessä. Kiitos niille järjestöille, jotka muistuttavat meitä maailman vähäosaisimmista ja siitä, miten pienellä rahasummalla voi saada paljon aikaan. Annetaan inhimillisyyden kasvaa ja pidetään taloudellisen kasvun ja teknologian vaatimukset kohtuullisina. Ehkä näin kulttuurimme säilyy. Nälkäisenä, köyhänä ja sairaana ilmastonmuutos ja sen torjuminen tuntuu kaukaiselta tavoitteelta. Vai voisiko nämä kaikki tavoitteet saavuttaa samanaikaisesti?







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeile Lapin puikulaa!

Nomen est omen

Tornionlaaksonruusu