Kirkonkelloista
Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut kellojen lyönnit radiosta ennen puolenpäivän uutisia. Turun tuomiokirkon kellot ovat Suomen tunnetuimmat kirkonkellot. Niiden soiton kuulee joka päivä radiossa ja kerran vuodessa joulurauhan julistuksen yhteydessä. Turun tuomiokirkossa on kuusi kelloa.
Wikipediasta löytyy kiinnostavia tietoja kirkonkelloista. Kristillisissä kirkoissa kelloja on käytetty varhaiskeskiajalta (500-1000-luvuilta) asti. Kellot valmistetaan kuparista ja tinasta. Maailman suurin kirkonkello on Tsaarin kello Moskovan Kremlissä. Kello vaurioitui sitä valettaessa, joten se seisoo rikkinäisenä jalustallaan. Tsaarin kello on yli kuusi metriä korkea ja painaa 200 tonnia. Valmistus tapahtui vuosina 1733-35. Suomen suurin kirkonkello on Helsingissä, Suomenlinnan kirkon erillisessä kellotapulissa. Tämä kello painaa lähes 7000 kiloa ja on valmistettu Moskovassa.
Kirkonkelloilla on monta tehtävää. Kelloja soitetaan jumalanpalvelusten alussa, häissä ja hautajaisissa. Ajan kulumista tasatunnein ja joka viidestoista minuutti kuuluttavat Turun tuomiokirkon kellot. Kirkonkellot ilmoittavat pyhäpäivän alkamisesta, kutsuvat jumalanpalvelukseen ja kertovat kuolinviestin. Kirkonkellot ilmoittavat usein myös sodan alkamisesta tai päättymisestä. Helsingissä kirkonkellot ilmoittivat ilmahyökkäyksistä sotiemme aikana.
Oletko lukenut Kuusamon kirkonkellojen mielenkiintoisen tarinan Lapin sodan loppuvaiheissa? Suomalaiset saivat tehtäväksi ajaa saksalaiset pois maasta. Ennen Kuusamosta vetäytymistä vuonna 1944 saksalaiseversti Schreiber määräsi Kuusamon arvokkaat kirkonkellot vuodelta 1611 haudattavaksi maahan, jotta ne eivät joutuisi neuvostoarmeijan käsiin. Schreiberin pelkona oli, että neuvostoarmeija valtaa Kuusamon ja vie arvokkaat kellot itärajan yli sotasaaliina. Niinpä saksalaispioneerit irrottivat kellot, hautasivat ne maahan ja naamioivat haudaksi. Monien vaiheiden jälkeen maahan haudatut kellot löytyivät vuonna 1959 Schreiberin avustuksella. Voit lukea Kuusamon kirkonkelloihin liittyvää tositarinaa esimerkiksi osoitteessa
https://lapinsota-1944.weebly.com/kuusamon-kirkon-kellot.html
Minulle kirkonkellojen lyönnit ovat kuin ikiaikainen viesti jostain pysyvästä. Kirkonkellot edustavat turvallisuutta ja jatkuvuutta tässäkin maailmantilanteessa, jossa sota riehuu lähellämme. Kirkonkellojen soitto on ollut myös musiikkikappaleiden aiheena. Tunnetuimpia esityksiä meillä lienee Piirpauke-yhtyeen Konevitsan kirkonkellot.
Nykyään kirkonkellojen soitto on useimmiten automatisoitu. Kirkonkellojen soittokin voi olla tietylle kirkolle sävelletty kuten esimerkiksi Jean Sibeliuksen Kallion kirkkoa varten säveltämä kellokoraali.
Nykyisin kirkonkellojen ääni saattaa hukkua meluisaan ympäristöömme. Kirkonkellot ovat osa kristillistä ja kulttuurista perintöämme, jota toivon mukaan vaalitaan myös tulevaisuudessa.
Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Tänäänkin.
Kommentit
Lähetä kommentti