Selkävoitto kirjasta
Syksy tuo mukanaan uusia kirjoja ja kirjojen tarjoamia lukuelämyksiä. Nautin kivijalkakirjakaupan tunnelmasta. Lukemattomat lukemattomat kirjat odottavat lukijaansa. Saman tunnelman luomiseen pystyy kirjasto, joka on vielä niitä harvoja maksuttomia yhteiskunnan tarjoamia palveluita. Uusin kirjastomme Oodi avautui Helsingissä muutama vuosi sitten. Upeaa arkkitehtuuria.
Olen käynyt kirjastossa lapsesta asti. Koulukirjojen ohella tuli luettua äidinkielen tunneille vaadittuja maailmankirjallisuuden teoksia. En osaa sanoa, mikä alun perin herätti kiinnostukseni kirjoihin. Kumpikaan vanhemmistani ei ollut innokas lukija, joten ilmeisesti saan kiittää koulua lukuharrastuksestani.
Joskus lukemiseen vaaditaan periksiantamattomuutta. Kesällä päätin vihdoin lukea nuorena keskenjääneen Sinuhe egyptiläisen, tuon Mika Waltarin pääteoksen. Sinuhe käsittää lähes tuhat sivua, melkoinen kirjan järkäle. Sinuhe valittiin Suomen satavuotisjuhlavuonna kymmenen merkittävimmän suomalaiskirjan ykköseksi. Siinäpä lisämotivaatiota kirjan lukemiseen!
Lähes koko kesä kuluikin Sinuhen parissa. Waltarin pikkutarkat kuvaukset saivat minut välillä turhautuneeksi. Joskus meni viikko tai kaksi, jolloin en koskenutkaan Sinuheen. Välillä teksti pitkästytti, välillä innosti. Siirtyminen parituhatta vuotta taaksepäin Sinuhen elämään ei aina jaksanut kiinnostaa. Sain kuin sainkin kahlattua teoksen läpi kesän aikana. Otin Sinuhesta selkävoiton. Muille kirjoille ei sitten aikaa jäänytkään.
Sinuhe egyptiläinen on kuuluisimpia suomalaisia romaaneja. Suhteeni Sinuheen on kaksijakoinen: pidin ja en pitänyt kirjasta. Waltarin kieli on rikasta ja vivahteikasta. Kielestä nautin. Johtuu varmaan suurpiirteisestä luonteestani, että pikkutarkat kuvaukset eivät minua miellyttäneet. Joka tapauksessa Sinuhe on lukemisen arvoinen. Sinuhen luettuaan pystyy muodostamaan oman mielipiteensä teoksesta.
Jos Sinuhe on lukematta, suosittelen oman kokemukseni perusteella lukemisen ajankohdaksi talvea, jolloin ei ole niin paljon muita virikkeitä!
Sinuhen tavoin kirjat vievät meidät mielikuvituksen maailmoihin ja avaavat uusia näkökulmia ajattelumme tueksi. Pari syksyn uutuutta jo odottelee kirjahyllyssä!
Sinuhen kansikuvan suunnitteli B. Landström. Kustantajana toimi WSOY. Sinuhe julkaistiin vuonna 1945.
Kommentit
Lähetä kommentti