Kansanviisautta ja sananlaskuja
Kukapa meistä ei olisi kuullut sananlaskujen kertomia kansanviisauksia. Meidän sananlaskumme pohjautuvat useimmiten Raamattuun tai Kalevalaan. Sananlaskuilla oli suuri merkitys ennen lukutaidon yleistymistä. Sananlaskut ovat suullista kansanperinnettämme, joka säilyy sukupolvelta toiselle. Siitä, pitävätkö sananlaskut paikkansa, voi olla monta mieltä.
Sananlasku "Oppia ikä kaikki" on varmaan nykyään todempi kuin syntyhetkellään. Toisaalta sen osin kumoaa sananlasku "Vanha koira ei opi uusia temppuja"! Elinikäinen oppiminen on jo vuosikymmeniä ollut tosiasia. Kukapa ei olisi kuullut kullanarvoisesta vaikenemisesta tai tyhjännaurajasta, josta ei tule ihmistä. Tai lopusta, joka on hyvin ja jos näin on, kaikki on hyvin. Onko näin? Tai seisooko kiitos aina lopussa? Minusta se voi olla myös puolivälissä tai jopa ennen alkua.
Sananlaskut antavat muun muassa elämänohjeita, ennustavat säätä ja varoittavat vaaroista. Sananlaskut antavat ohjeita karjanhoitoon tai sairauksien parantamiseen, joiden ohjeiden merkitys on terveydenhoidon myötä tietysti vähentynyt. Minusta sananlaskut ovat todella rikas sekä kielellinen että kulttuuriperintö. Usein käytän ihan huomaamattani jotain sananlaskua ottaakseni nasevasti kantaa johonkin asiaan. Sananlaskut ovat joustavia eli ne sopivat moneen tilanteeseen.
Myös nykyaika tuottaa sanontoja, jotka jäävät elämään ja vähitellen muuttuvat sananlaskuiksi. Sananlaskut ovat ikään kuin aforismien maalaisserkkuja, jotka eivät turhia hienostele.
Sananlaskut ovat tuttuja kaikissa kielissä. Ainakin eurooppalaisella kielialueella samat teemat toistuvat sananlaskuissa.
Ostan joka vuosi vuosittain ilmestyvän Suomen kansan kalenterin (Otavan kustantama), johon sisältyy kalenterin ohella monia mielenkiintoisia tietoja kuten eri puolilta Suomea kerättyä kansanviisautta. Tämän vuoden löytöni on Savosta. Voiko enää paremmin oikeuttaa ihmistä laiskottelemaan? Miten sinä tulkitset nämä uskomukset?
USKOMUKSIA VIIKONPÄIVISTÄ 😉
Maanantaina ei muista,
tiistaina ei tiedä,
keskiviikkona ei kerkiä,
torstaina ei tohdi,
perjantaina ei pääse,
lauantai on laiskan pyhä,
sunnuntai on suuri sapatti.
Kommentit
Lähetä kommentti