Syksystä
Mistä sinun syksysi alkaa? Määritteletkö syksyn alkamisen säätilan, päivämäärän vai jonkin muun seikan perusteella?
Minun kouluaikanani lukuvuosi alkoi yleensä syyskuun 1. päivänä tai sitä seuraavana maanantaina. Koulu ei koskaan alkanut keskellä viikkoa kuten nykyään on tapana. Syyslukukauden ja kevätlukukauden alkamis- ja päättymispäivä oli sama koko valtakunnassa. Yhtenäinen käytäntö oli käytännöllinen. Talviloma tai siihen aikaan hiihtoloma oli porrastettu.
Mutta enemmän syksystä. Minulla syksy alkaa syyskuussa kuten kuukauden nimikin sanoo. Syksyksi kutsutaan yleisesti syys-, loka- ja marraskuuta. Syyspäiväntasauksen myötä aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle pallonpuoliskolle. Meillä täällä Pohjolassa päivä lyhenee talvipäivänseisaukseen 22.12. asti, jonka jälkeen päivä alkaa taas hiljalleen pidentyä. Vuoden kiertoon mahtuvat myös kevätpäiväntasaus ja kesäpäivänseisaus.
Mikon eli Mikkelin päivä (29.9.) on ollut tärkeä päivä tulevan sään ennustamisessa. Mikkoa pidettiin talven porttina. Jos talvi tuli varhain, keväästä tuli pitkä. Mitähän nykyiset meteorologit mahtavat ajatella vanhan kansan sään ennustamismetodeista? Meille suomalaisille säätiedotus on tärkeä juttu. Johtuneeko siitä, että meillä on nämä neljä vuodenaikaa, joina sään vaihtelut ovat melkoiset. Seuraan säätiedotuksia yhtä säännöllisesti kuin uutisia.
Syksyyn mahtuu paljon mukavia juttuja. Luonto tarjoaa antimiaan: sieniä, marjoja ja lehtipuiden väriloistoa. Kesän jälkeen ehtii taas harrastamaan. Kuka aloittaa kuntoilun, kuka uuden kielen opiskelun, kuka neulomisharrastuksen, kuka mitäkin kiinnostavaa. Vaihtoehtoja riittää, kun vain itsellä riittää viitseliäisyyttä.
Mitä pitemmälle syksy etenee, sitä paljaammaksi ja harmaammaksi maailma muuttuu. Onneksi jossain vaiheessa maa saa kauniin valkoisen lumipeitteen, joka pysyy useita kuukausia maassa. Talvi sujuukin sitten seuraavaa kevättä ja kesää odotellessa tai edellistä kesää muistellessa.
Syksy on joidenkin mielestä ikävä vuodenaika, mutta minusta se on mainettaan parempi. Moni asia näyttää erilaiselta, kun vaihtaa näkökulmaa!
Kommentit
Lähetä kommentti