Kohti valoa!
Talven pimein aika on takana! Saamme jälleen alkaa odottaa luonnonvalon lisääntymistä. Jonkin ajan kuluttua päivämme täyttää lupaus keväästä. Viikko viikolta kuljemme kohti valoa. Aika usein myös mielemme virkistyy, ja arkemme saa tarmokkaita piirteitä valon myötä.
Kaamos päättyy napapiirin pohjoispuolella tammikuussa. Seuraavaksi odottelemme kevätpäiväntasausta, joka on maaliskuussa (20.3.). Tuon päivän jälkeen alkavat päivät pidentyä vauhdikkaasti. Tuskin maltamme odottaa!
Tammikuussa ei ole virallisia liputuspäiviä. Helmikuussa vietämme sekä Runebergin päivää että Kalevalan päivää nostamalla lipun salkoon. Molemmat päivät muistuttavat meitä suomalaisen kulttuurin merkityksestä. Varsinkin näinä päivinä meitä huolettaa suomalaislasten lukutaito, joka on aina ollut kansamme sivistyksen perusta. Intomielistä isänmaallisuutta en kaipaa, mutta oman kielen osaaminen ja kirjallisuuden tuntemus ovat minusta tärkeitä. Näitä asioita opitaan erityisesti koulussa, kiitos opettajille!
Laskiaisena on tapana syödä erityisesti hernekeittoa ja laskiaispullia. Herkuttelua siis luvassa! Helmikuuhun mahtuu vielä meille Amerikasta rantautunut ystävän päivä, jolloin voi muistaa ystäviään kortilla tai pienillä lahjoilla.
Tämän vuoden erikoisuus on helmikuun lopussa. Karkauspäivä lisää helmikuuhun yhden päivän. Karkauspäivän paikka on vakiintunut vuodesta 2000 alkaen helmikuun viimeiseksi päiväksi (29.2.). Karkauspäivään liittyy tapa, jonka mukaan vapaa nainen voi kosia ketä tahansa vapaata miestä. Jos mies torjuu kosinnan, hänen on ostettava kosijalle hamekangas. Vieläköhän tapa on käytössä?!
Maaliskuussa vietämme kansainvälistä naisten päivää, jonka merkitys on oman käsitykseni mukaan vähenemään päin meillä Suomessa. Voin olla väärässäkin. Tärkeä päivä on Minna Canthin päivä, joka on samalla tasa-arvon päivä. Mielestäni Minna Canth on jäänyt turhan vähälle huomiolle julkisessa keskustelussa kautta vuosien.
Tänä vuonna maaliskuun loppuun sijoittuu pääsiäinen, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain. Maaliskuun viimeisenä päivänä siirrymme kesäaikaan. EU:ssa ei ole päästy yksimielisyyteen siitä, onko kellojen siirto tarpeellista vai ei. Ja jos ei ole tarpeellista, kumpi aika, talvi- vai kesäaika, valitaan pysyväksi.
Näin pääsemme sitten huhtikuuhun, jolloin kesä on entistä lähempänä. Silloin saamme iloita luonnon vihreydestä, kukista ja valosta. Kaikki eri värit ja värisävyt ilahduttavat meitä. Muuttolinnutkin palaavat. Luonnon äänimaailma rikastuu.
Enemmän valoa, vähemmän synkkyyttä olkoon edessämme! Oikein valoisaa uutta vuotta Sinulle, blogini ystävä!
Kommentit
Lähetä kommentti