Näin muuttuvat palvelut!
Ystävälläni oli verotukseensa liittyvää asiaa verottajalle. Hän oli ikänsäkin puolesta tottunut asioimaan henkilökohtaisesti paikkakuntansa verotoimistossa. Mainittakoon, että ystävälläni ei ole omaa tietokonetta eikä hän omista älypuhelinta. Tieto siitä, että verotoimisto on avoinna asiakkaille tiettynä viikonpäivänä tiettynä aikana kolmen tunnin ajan, oli kiirinyt ystäväni tietoon. Siispä menoksi asiaa toimittamaan!
Ensimmäinen yllätys tuli vastaan ystäväni astuttua sisään verotoimiston ovesta: typötyhjä huone. Olihan siellä muutama tuoli ja pöytä sekä lomaketeline valoja unohtamatta. Ehkä virkailija saapuu pian, ajatteli ystäväni ja otti jonotusnumeron sille varatusta laitteesta, istuutui tuolille ja odotti. Sitten ystäväni huomasi ison televisioruudun hieman kauempana. Vuoronumerot vain vilahtelivat, mutta odotustilassa ei ollut ystäväni lisäksi muita asiakkaita. Olivat varmaan säikähtäneet kovin steriiliä ratkaisua palvelun saamiseksi, ajatteli ystäväni. Pian tulikin hänen vuoronsa istuutua ruudun ääreen. Hämmästys oli kohtalainen, kun ruudun takana oli kuin olikin ihminen. Se, mistä päin Suomea tämä veroasiantuntija hoiti eteensä tulevia asioita, jäi epäselväksi. Eipä sillä merkitystä ollut ystävälleni, joka sai kuin saikin asiansa hoidettua alun lievän järkytyksen jälkeen.
Tähän on tultu. Pankit ja vakuutusyhtiöt lakkauttavat toimipisteitään ja siirtävät asiakkaansa etäyhteyksien päähän, terveydenhoitopalvelut siirtyvät hoidettavaksi etäyhteyksillä, koululaiset opiskelevat digitaalisen materiaalin avulla, opiskelijat teettävät opintoihin liittyvät tehtävänsä tekoälyn avulla eri kielillä. Luettelo jatkuu jatkumistaan.
Tulevaisuus näyttää, mitä kaikkea digilaitteet ja tekoäly mahdollistavat ja miten ihminen niiden avulla muuttaa maailmaa. Mielenkiintoisin kysymys on, hallitseeko ihminen tekoälyä vai käykö jopa päinvastoin.
Olen pahoillani niiden lukuisten ihmisten puolesta, jotka jäävät jossain määrin yhteiskunnan ulkopuolelle puutteellisten digitaitojen ja laitteiden puuttumisen vuoksi. Kuka pitää heidän puoliaan, kun valtion virastot ovat etulinjassa muuttamassa palvelujaan digitaalisiksi etäpalveluiksi. Meidän kaikkien verorahoilla tuotetut palvelut olisi syytä pitää kaikkien kansalaisten saatavilla.
Ikävä todeta, mutta palveluyhteiskuntamme on matkalla itsepalveluyhteiskunnaksi, jos tätä kehitystä ei jarruteta. Monimuotoiset palvelut takaavat kansalaisten yhdenvertaisuuden ja tasapuolisen kohtelun!
Kommentit
Lähetä kommentti