Terveiset maailmalta!

Vietin ystävieni kanssa muutaman päivän Lontoossa, jonka väkiluku lienee yli kymmenen miljoonaa. Aikanaan Lontoo tuli tutuksi au pair-perheessä työskennellessä. Tällä reissulla tuli todistetuksi, miten eri tavalla nuori ihminen kokee uuden ympäristön. Lontoo vaikutti erilaiselta, mutta toisaalta tuntui, että mikään ei ollut sanottavasti muuttunut. Välimatkat vain vaikuttivat pidentyneen ja maanalaisen portaat lisääntyneen. Askeleet alkoivat käydä yhä raskaammaksi parin päivän kävelyn jälkeen.

Nuorena on luottavainen eikä osaa edes ajatella mitään ikävää tapahtuvaksi. Nyt ikääntyneempänä jäin ihmettelemään, miten silloin aikanaan liikuin maanalaisilla ja busseilla kuin kotikaupungissani. Pienessä kotikaupungissani ei tietenkään ollut metroa eikä tainnut olla koko Suomessa. Sinä, lukijani, toteat varmasti maailman muuttuneen muutamassa vuosikymmenessä. Olet oikeassa. Terroritekoja, pahoinpitelyjä ja varkauksia tapahtuu kaikkialla. Silti suurin osa ihmisistä on meitä ihan tavallisia niin Lontoossa kuin Suomessa. 

Lontoon kadut täyttyvät ennen kaikkea matkailijoista ja eri puolilta Kansainyhteisöä tulevista maahanmuuttajista, jotka edustavat eri rotuja (saakohan tuota sanaa enää käyttää...) ja kieliä. Vaikea tietää, miten perusenglantilaiset suhtautuvat maahanmuuttajiin. Voisi kuvitella, että maahanmuuttajiin on totuttu vuosisatojen ajan. Ainakin se on varmaa, että ilman maahanmuuttajia monet suorittavan tason työt jäisivät tekemättä. 

Suomalaiselle maahanmuuttajiin nurjasti suhtautuvalle Lontoo olisi tai on painajainen, jollaista ei meille haluta. Toisaalta vierailu suurkaupungissa saattaisi opettaa suvaitsevaisuutta ja lisätä näkemystä siitä, miten eri kulttuurit ja uskonnot pystyvät elämään sulassa sovussa. Maailmaa voi katsoa niin monesta näkökulmasta. Joskus näkökulman vaihto voi yllättää myönteisesti. Kannattaa kokeilla!

Sekä kotona että matkoilla voi oppia jotain uutta, mikä antaa pohtimisen aihetta. Tietysti tämä edellyttää avointa mieltä. Voimme ottaa oppia brittien kohteliaisuudesta, mikä tekee elämästä miellyttävämpää. Aiemmin meilläkin opetettiin ja vaadittiin enemmän hyviä tapoja sekä kotona että koulussa. Tasa-arvo ei vaadi hyvien tapojen hylkäämistä eivätkä hyvät tavat ole "pokkurointia". Brittien kohteliaisuus näkyy erityisesti kielenkäytössä, vanhempien ihmisten kunnioittamisessa, lähimmäisen ihmisarvoisessa kohtelussa sekä auttamisessa. Tämä kaikki vaikuttaa arjen joustavaan sujumiseen. Yksi asia, minkä haluaisin tuoda Suomeen, ovat koulupuvut. Koulupukujen käyttö vähentäisi kiusaamista ja lisäisi tasavertaisuutta. Minusta koulupukujen käyttö ei vähentäisi demokratiaa. Minkä hallituksen opetusministeri ottaisi asian käsittelyyn? 

Moni brittiyhteiskunnan varjopuoli jäi tietysti näkemättä. Toisaalta reissatessa oppii arvostamaan oman maan hyviä puolia. Suurkaupungin jälkeen Suomen luonto, väljyys ja ihmisten vähyys tuntuvat niin kotoisilta ja rentouttavilta. Ystävät, kiitos inspiroivasta matkaseurasta! On mukava matkailla, mutta kotiinpaluuta ei voita mikään! 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeile Lapin puikulaa!

Nomen est omen

Tornionlaaksonruusu