Sivistyksen teemavuosi 2024
Tiesitkö, että vietämme sivistyksen teemavuotta? Minulla tieto Opetus- ja kulttuuriministeriön julistamasta sivistyksen teemavuodesta on jäänyt huomaamatta. Tarkoituksena on saada meidät osallistumaan erilaisiin sivistystä käsitteleviin tapahtumiin, jopa järjestämään niitä itse. Olen luullut suurin piirtein tietäväni, mitä sivistys on. Silti oli ihan pakko tarkistaa, mitä kaikkea sivistys on.
"Sivistys tarkoittaa kasvatuksen kautta omaksuttua tietoa ja henkistä kehittyneisyyttä. Voidaan puhua opillisesta tai muodollisesta sivistyksestä, akateemisesta sivistyksestä, humanistisesta tai luonnontieteellisestä sivistyksestä, yleissivistyksestä tai kansansivistyksestä, toisaalta ihmisen sisäisestä kehittyneisyydestä eli sydämen sivistyksestä. Lisäksi sanaa sivistys käytetään kulttuurin ja sivilisaation synonyymina." (Wikipedia) Huomasin, että virallinen määritelmä sivistyksestä on paljon laajempi kuin oma määritelmäni.
En ollut aiemmin ajatellut myöskään sivistys-sanan alkuperää, mutta sekin selvisi. Kielemme sana sivistys on Kangasniemeltä kotoisin olleen suomen kielen tutkijan ja kääntäjän Reinhold von Beckerin sepittämä ja se otettiin käyttöön 1820-luvulla. Sana pohjautuu sanoihin siveä, siivo. (Wikipedia)
Puutun vain yhteen näkyvään sivistyksen käsitteen piiriin kuuluvaan asiaan eli hyviin käytöstapoihin. Ihan tavallisena kansalaisena saa kuulla ja kuunnella varsin ikävää kielenkäyttöä joko itseen tai muihin kohdistuvana. Jos lisäksi erehtyy eksymään sosiaalisen median palstoille, voi vain ihmetellä, mitä kaikkea ihminen saattaakin toisesta kirjoittaa. Tämän viikon "edustavin" näyte käytöstapojen puutteesta kuultiin eduskunnassa, jossa hallituspuolueen edustaja osoitti täydellistä tilannetajun ja käytöstapojen puutetta välihuudollaan. Tällainen toiminta vaikuttaa lisääntyneen. Jälkikäteen esitetyt selitykset eivät asiaa muuksi muuta. Miten tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus ikinä voivat toteutua meillä, jos kansamme edustaja esimerkillään vie käytöstapojamme täysin päinvastaiseen suuntaan? Demokratiassa on lupa olla eri mieltä asioista, mutta korrektisti. Minun on vaikea ymmärtää ilkeän puheen tai väkivaltaisen tai toisen omaisuutta tärvelevän mielenosoituksen johtavan haluttuun muutokseen demokraattisessa maassa. Luotan enemmän keskustelukulttuuriin, jonka kautta löytyy kaikkia tyydyttävä ratkaisu.
Pidetään tulevaisuudessa entistä paremmin huolta koulutuksesta, joka on sivistyksemme kivijalka. Koulu ja koti ovat suurelta osin vastuussa siitä, millaisia kansalaisia lapsista ja nuorista tulee. Tässä vaiheessa muistelen lämmöllä entistä äidinkielenopettajaani, jolla oli opillisen sivistyksen lisäksi aimo annos sydämen sivistystä. Hän oli ainakin minulle loistava esimerkki sivistyneestä ihmisestä, joka suhtautui kunnioittavasti ja ymmärtävästi ihan jokaiseen oppilaaseensa. Hyvä lukijani, ehkä sinullakin on vastaava kokemus elämäsi varrelta.
Mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea sivistys-teema tänä vuonna vielä eteemme tuo.
Antoisaa sivistyksen teemavuoden jatkoa!
Kommentit
Lähetä kommentti