Arvostetut lotat
Luin pari päivää sitten jutun lottakupeista ja niiden herättämistä tunteista. Kotimuseomme kaapissa olevat lottakupit muistuttavat minua sukumme naisista, joista suurin osa toimi sodan aikana muonitus- ja sairaanhoitotehtävissä. Meille suvun lapsille ja nuorille lottien toiminnasta kerrottiin aika ajoin. Tädin lottapukukin oli katseltavana sopivissa tilaisuuksissa. Lottakupit symboloivat minulle isänmaallisuutta, vastuullisuutta, yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperintöä.
Lottakuppeja, lautasia, kermakannuja ja maljakoita valmisti Arabia, jonka leima on astioiden pohjassa. Sain selville, että astioita valmistettiin jo ennen sota-aikaa, sillä Lotta Svärd-järjestö perustettiin vuonna 1921. Sotiemme aikana lotat olivat tärkeä osa rintaman vahvistusta. Lotat muun muassa pitivät lähellä rintamalinjoja kanttiinia, huolehtivat sairaaloissa haavoittuneista, toimivat ilmavalvonnassa. Kaiken kaikkiaan Lotta Svärd oli merkittävä naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, joka lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksessa syksyllä 1944. Järjestön lakkauttamisen myötä moni lotta joutui hävittämään kaiken lottatoimintaan liittyvän. Meidän suvun naiset säilyttivät osan entisestä tärkeänä pitämästään toiminnasta. Nykyisin kaikki Lotta Svärdiin liittyvä kiinnostaa keräilijöitä. Lottakuppeja on valmistettu myös uustuotantona.
Lotta Svärd sai aikanaan nimensä J.L.Runebergin kirjoittamista Vänrikki Stoolin tarinoista. Lotta Svärdistä kertova runo loi pohjan lottien arvomaailmalle. Mielenkiintoista, eikö vain?
Lottajärjestö vaihtoi lakkauttamisen jälkeen nimeä, mutta ei lopettanut toimintaansa. Toiminta jatkui Suomen Naisten Huoltosäätiönä vuodesta 1944 vuoteen 2004, jolloin nimi muutettiin Lotta Svärd Säätiöksi eli järjestö täyttää 80 vuotta tänä vuonna. Järjestö ylläpitää Lottamuseota ja edistää naisten osallistumista hyvinvointivaltiomme rakentamiseen.
Tuusulassa sijaitsevassa Lottamuseossa avattiin lokakuussa 2024 Tuntematon lotta-näyttely. Museossa on perusnäyttelyn lisäksi myös Lottakanttiini ja museokauppa Lottapuoti, jonka verkkokauppa on toistaiseksi suljettu. Lisäksi museossa on lottagalleria. Tutustumisen arvoinen paikka!
(www.lottasvard.fi)
Lotta Svärd 100 -muistomitali (Suomen Moneta)
(Kuvat itse kuvaamiani, tekstien pohjana osin Suomen Moneta ja Taloustaito10/24)
Kommentit
Lähetä kommentti