Vatikaanin muistoja
Toisena pääsiäispäivänä maailma sai suru-uutisen: paavi Franciscus oli menehtynyt. Sekä Vatikaanin valtio että roomalaiskatolinen kirkko ovat vailla johtajaa. Paavin suurta merkitystä katolisille ympäri maailman on luterilaisena vaikea ymmärtää. Paaviuden historia on pitkä, sillä paavi Franciscus oli Vatikaanin mukaan 266. paavi. Paaviuden historia on osa kristillisten kirkkojen ja kristinuskon historiaa.
Näin sivusta seuranneenna paavi Franciscus vaikutti lämpimältä ja tavalliselta pukeutumista lukuunottamatta. Lukuisia kertoja seurasin televisiosta paavin esiintymisiä Pietarinkirkon parvekkeella. Varsinkin paavin puheet kiinnostivat oman italian kielen innostukseni takia. Paavi otti varsin rohkeasti kantaa maailman kipupisteisiin, toivoi rauhanomaista rinnakkaiseloa ja muistutti ihmiskuntaa köyhien auttamisesta. Paavin sanat saivat vastakaikua, mutta tekoihin asti ne eivät kantaneet. Maailmassa soditaan, käytetään väkivaltaa ja riistetään sekä luontoa että ihmisiä.
Olen käynyt Vatikaanissa muutamia kertoja. Jos matkustaa Roomaan, Vatikaanissa vierailu kuuluu asiaan. Pietarinkirkko ja sen aukio ovat kooltaan valtavat. Kirkko on peräisin 1600-luvulta. Pietarinkirkon pituus on 212 metriä, sen korkeus 133 metriä ja pinta-ala 23000 neliömetriä. Kirkko on säilynyt lähes vahingoittumattomana halki vuosisatojen. Toisen maailmansodan pommitukset särkivät ikkunoita, mutta sisätilat säilyivät ehjinä.
Pietarinkirkko on suosittu turistikohde. Päivittäin siellä käy jopa 30000 vierailijaa. Kirkkoon mahtuu yli 60000 ihmistä.
Vatikaanissa Sikstuksen kappeli freskoineen teki minuun suurimman vaikutuksen. Kappeli on osa Vatikaanin palatsia, jossa sijaitsee paavin asunto. Kappeli on rakennettu 1400-luvun lopussa. Kuuluisimmat freskot ovat Michelangelon Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio. Aatamin luomista Nokia käytti muokattuna puhelinmainonnassaan "connecting people". Ehkä Michelangelon kuva Jumalasta elää edelleen mielissämme. Sikstuksen kappelin freskoihin tutustuminen veisi varmaan vuosia. Freskot ovat eittämättä maailmamme aarteita.
Sikstuksen kappelissa ei minun vierailujeni aikana saanut kuvata, mutta innokkaat japanilaisturistit (ehkä muutkin) vähät välittivät säännöstä. Kappelissa toivottiin noudatettavan hiljaisuutta, mutta valtava puheensorina lakkasi vain hetkeksi, kun kovaäänisestä kuului "Silenzio". Kokemus jäi monin tavoin mieleen.
Paavi Franciscus on poissa, mutta hän jää historiaan varsin helposti lähestyttävänä ja ilmeisesti katolista kirkkoa uudistaneena johtajana.
(Matkamuistojuliste Vatikaanista)
Kommentit
Lähetä kommentti